Professzionális hulladékkezelés - ORWAK

Professzionális hulladékkezelés

Ha a hulladékkezelésről eddig csak az jutott eszedbe, hogy fogod a “szemetet” és kidobod valamelyik kukába, amit majd valamikor elvisz a kukás autó… Akkor van egy rossz hírünk: a hulladékkezelés ily jótékony homálya néha már csak a kis háztartások privilégiuma. A vállalkozások jelentős többségének ennél jóval többre, professzionális hulladékkezelésre van szüksége. 

Még mielőtt azonban arról kezdenénk elmélkedni, hogy milyen a jó hulladékkezelés valójában, beszéljünk egy kicsit arról, hogy milyen az élet nélküle

Így telik egy munkanap megfelelő hulladékkezelés nélkül

Az egyik legjellemzőbb eset, ha például egy kisvállalkozás (pl. kiskereskedés, ingatlanüzemeltetés, gyártás, termelés stb.) a különböző típusú csomagolóanyagokban (jellemzően papír, karton, műanyag fólia stb.) érkező áruk kicsomagolása után keletkező hulladéknak gondolt anyagokat a dolgozók egy sarokban vagy raktárhelységben gyűjtik – lesz vele, ami lesz alapon.

Mindez természetesen nem csak tűz- és balesetveszélyes, de értékes területeket is elfoglal – márpedig a terület többnyire nincs ingyen. Az alkalmazottak a kisebb papírtálcákat a nagyobbakba rakják, kukákba gyömöszölik a terjedelmes műanyag fóliát, egyik hulladék kupacot pakolják a másikra vagy cipelik távoli gyűjtőpontokra – ez pedig rengeteg idő és energia.

Azokat a dobozokat, amik már a kukába sem férnek bele, a sniccerrel a kezükben rohangáló dolgozók darabolják fel… (Ettől a látványtól egy munkavédelmi ellenőr először valószínűleg elsírná magát, majd kiszabna egy méretesebb bírságot.)

Közben pedig mindenki morog az orra alatt, hogy miért pont neki kell ezt a szerencsétlenkedést előadnia. Még a vezetőség is morog, mert nem elég, hogy a szemétszállításért évről évre egyre drágább díját kell kifizetniük, de még a dolgozók szemétre pazarolt munkaideje is nekik kerül pénzbe. A másik eset, amikor kommunális hulladék keletkezik, mondjuk egy vendéglátóegységben (pl. szálloda, étterem). Ilyenkor a hulladékot jellemzően különböző méretű (240 l – 1100 l) kukákban vagy konténerekben gyűjtik, amiket tegyük fel, hogy heti 1-2 alkalommal ürít a szolgáltató – horror összegekért.

Hulladékkezelés a vendéglátó szektorban

A kukák viszont meglehetősen gyorsan – és mindig a legrosszabb időpontban – telnek meg. Ha nagyobb forgalmú vendéglátó egységről van szó, esetleg a nyári szezon is közbeszól, pillanatok alatt teljes lesz a káosz. Ilyenkor a dolgozók csurig tömik a kukákat, amiket az étterem mögött vagy egy fokkal kedvezőbb esetben egy hulladékgyűjtő helyiségben tárolnak.

Ha a kukák már a hét közepén megtelnek, de a hétvégi extra nagy forgalom még hátra van, akkor elkezdik egyik kukából a másikba pakolni a zsákokat és kézzel-lábbal próbálják minél kisebb térfogatúra “tömöríteni” a szemetet – munka helyett hulladékpréselő biorobottá avanzsálva. Ha már van 8-10 db kuka, ami egyrészt rengeteg helyet foglal és még így sem elég, akkor jön a gyűjtőedények egyik sarokból a másikba való tologatása, hogy helyet szabadítsanak fel. Igen ám, csakhogy…

Elég hamar elérkezik az a pont is, amikor már sem a kézi tömörítés, sem a kuka tologatás nem segít…

Arról nem is beszélve, hogy például egy irodaházban, szállodában vagy más vállalkozásoknál általában csomagolóanyag és kommunális hulladék is keletkezik. Ilyenkor a szelektív kukák ideig-óráig megoldást jelenthetnek, de ez csak tüneti kezelés, a valódi problémát nem szüntetik meg. Előbb vagy utóbb a plusz kukák is megtelnek, amiket végül ugyanúgy heti több alkalommal kell(ene) üríteni. 

Ezek a példák ráadásul nem csak hogy valósak, hanem mindennaposak is – hogy a szolgáltatónak a hulladékszállításért fizetett brutális összegekről ne is beszéljünk… Pedig a megoldás egészen egyszerű:

Miért kell a hulladékot (jól) kezelni? 

Azért, mert az előbb leírt kaotikus állapot nagyon sokba kerül és csak professzionális hulladékkezeléssel lehet azonnal megszüntetni. Ha a fent említett eseteknek akár csak a fele is igaz a vállalkozásodra, akkor már biztosan eszedbe jutott és valószínűleg ezt a cikket is ezért olvasod, mert itt az idő: 

valamit tenned kell a hulladékkezelési problémák ellen. 

És itt jön a professzionális hulladékkezelés “hogyanja”

A fenti problémák azonnali, helyben történő megszüntetésére a legjobb megoldás, ha ott tömöríted a hulladékot, tehát már ott csökkented a térfogatát, ahol az keletkezik. Így ugyanis többek között a következő előnyök érhetők el:

  • garantáltan csökken a hulladékszállítás díja, 
  • kevesebb kukára és/vagy ürítési gyakoriságra lesz szükség, 
  • a dolgozók időt, energiát takaríthatnak meg, 
  • rengeteg értékes terület szabadítható fel, 
  • rendezett, higiénikus munkakörnyezet teremthető
  • és megvalósulnak a környezetvédelmi törekvések is. 

Kommunális hulladék esetén ORWAK hulladékprés használatával a hulladék térfogatának 1:4-1:8 arányú tömörítésével a szükséges kukák darabszáma és/vagy ürítési gyakorisága drasztikusan csökkenthető, mert ugyanaz a hulladék mennyiség kevesebb kukába is bele fog férni. Ez egyrészt a hulladékszállítási költségek alakulásában látszik majd meg először, másrészt felszabadítható rengeteg értékes terület, mivel a kevesebb kuka kisebb helyet is foglal el. 

Hulladékpréssel megvalósítható a higiénikus hulladékkezelés, kialakítható a rendezett, tiszta munkakörnyezet, valamint rengeteg idő és energia spórolható meg a dolgozóknak. A szabvány kukákhoz (240 l – 1100 l) illeszthető ORWAK hulladékprések tehát maradéktalanul megoldják a kommunális hulladék kezelésének problémáját, illetve segítenek a professzionális hulladékkezelés folyamatának felépítésében is. 

Az újrahasznosítható csomagolóanyagok (pl. papír, hullámkarton, műanyag fólia, PET stb.) ORWAK bálázógép használatával nagy sűrűségű bálákba tömöríthetők. 

Ezzel egyidőben, nagy terület szabadítható fel, amit aztán más célokra lehet használni. Rengeteg munkaerő takarítható meg, így a dolgozók végre azzal foglalkozhatnak, ami valóban a feladatuk: a saját munkájukkal. Felszámolható a rendetlenség, csökkennek a munkahelyi kockázatok, miközben tisztaság uralkodik majd abban a helyiségben is, aminek a látványától eddig mindenki csak szégyenkezett. Nem kell tovább aggódni a jövőben a bírságoktól sem, hiszen a sarokban tűz- és balesetveszélyesen gyűjtött hulladékkupacokat felváltják az egymás mellett sorakozó, biztonságosan tárolt bálák.

Hulladéktömörítő, bálázógép, hulladékprés

Bálázógépet, de melyiket?

A vállalkozás tevékenységétől, a keletkező hulladék típusától és mennyiségétől függően számos olyan bálázógép közül lehet választani, amelyekkel egy csapásra megvalósítható a professzionális hulladékkezelés. Csak hogy néhány példát említsünk: 

  • Kisebb mennyiségű karton, papír vagy műanyag fólia kezelésére a kis helyigényű hulladéktömörítők, például az óriási népszerűségnek örvendő ORWAK 3110 “Kis kedvenc” jelenthet megoldást. 
  • Ha ipari bálákat készítesz nagyobb kapacitású és teljesítményű ORWAK POWER eszközökkel, akkor a legkedvezőbb feltételekkel értékesítheted is a hulladékfelvásárlóknak a bálázott csomagolóanyagod. 
  • Ha folyamatosan nagy mennyiségű, jellemzően újrahasznosítható csomagolóanyag keletkezik például gyártás, termelés során, akkor egy félautomata vagy teljesen automata bálázógép lesz a jó döntés. Ebben az esetben ugyanis minimálisra csökkented az élő munkaerőigényt, hiszen az automata eszközök szinte mindent megcsinálnak.
  • Veszélyes (pl. élelmiszerrel, szerves anyaggal érintkező) hulladékot kell kezelned? Semmi gond, a kifejezetten erre a célra fejlesztett ORWAK bálázógépeknek ez sem probléma. 

De mit jelent a professzionális hulladékkezelés a számok szintjén? 

Kommunális hulladék esetében, ahogy azt feljebb is írtuk, a költségmegtakarítás egyik legszembetűnőbb eredménye az lesz, amikor 

a hulladékszállítási költségeid akár 65-75%-kal csökkennek majd. 

Ha újrahasznosítható csomagolóanyagod keletkezik, akkor pedig két jó hírünk is van. Az egyik, hogy az ilyen típusú hulladék értékes, mivel újrahasznosítható. A professzionális hulladékkezelés legfontosabb szereplői, többek között a hulladékos és újrahasznosító cégek is érdekelt cégek jó pénzt adnak a bálákért, ha azok megfelelő méretűek, súlyúak és minőségűek. Akkor sem kell aggódnod, ha kisebb vagy kevés bálád van – számos szolgáltató direkt ezekre pályázik.

Professzionális hulladékkezelés ORWAK bálázógéppel

Ha eddig az újrahasznosítható csomagolóanyagot a kommunális kukába dobtad, akkor tulajdonképpen azért fizettél a szolgáltatónak, hogy elszállítson tőled valamit, amiért amúgy pénzt is kaphatnál. 

Megéri? Naná, hogy megéri! 

Sőt, a hulladéktömörítés további, szintén pénzben mérhető előnyeiről se feledkezz meg. Minél kevesebb kukád van vagy minél kevesebb helyet foglal el a csomagolóanyag hulladék, annál kisebb hely kell azoknak. Így bérelhetsz akár kisebb raktárat is; a bérleti díjon pedig folyamatosan spórolhatsz. 

Minél automatizáltabb a hulladékkezelés, annál kevesebb időt vesz el a dolgozóktól.

Számoljunk megint egy kicsit: havi 20 munkanappal és 8 órás munkaidővel számolva, ha a dolgozó átlagosan napi 1 órát a hulladékkezeléssel tölt el, akkor a munkáltató a munkabér ⅛ részét feleslegesen fizeti ki. Ha egy munkavállaló havi nettó 400.000 Ft-ot keres, az a munkáltatónak kb. 500-600.000 Ft-jába kerül, viszont ebből kb. 70-80 ezer forintot arra költ el, hogy a dolgozó kukákat tologat vagy kartontálcákat darabol. 

Megéri halogatni? Persze, hogy nem.

És akkor megint: az újrahasznosítható csomagolóanyagok értékesek. Nem csak azért, mert bevételi forrásként funkcionálnak, ha bálázott formában értékesíted őket. Azért is, mert a szelektív hulladékgyűjtés és a modern, professzionális hulladékkezelés az értékes alapanyagok újrahasznosításának egyik mozgatórugója. 

Hasonló a helyzet a kommunális hulladék tömörítésénél is. Minél lassabban telnek meg a kukák, annál kevesebbszer kell majd üríteni őket. És minél kevesebbszer fordul a kukás autó, annál nagyobb mértékben lehet csökkenteni a CO2 kibocsátást. Ha minden vállalkozás csak minimálisan is, de csökkenti a környezetre gyakorolt káros hatását, jelen esetben megfelelően végzi a hulladékkezelést, együtt, közösen óriási eredményeket tudnak elérni. 

Az, ha egy vállalkozás részt vesz a környezetvédelemben, odafigyel a szelektív hulladékgyűjtésre, az értékes alapanyagok minél nagyobb arányú újrahasznosítására való törekvésben, egy igazán felelősségteljes dolog, amire vezetők és alkalmazottak egyaránt büszkék lehetnek. Környezetünk szépsége és teljessége, a Föld természeti erőforrásainak minél kisebb arányú kihasználása mindannyiunk közös érdeke, amiért nem csak a mostani, hanem a jövő generációi is hálásak lesznek. 

Minél előbb elkezded a professzionális hulladékkezelést, annál jobban jársz

Sokszor tapasztaljuk, hogy partnereink szinte az utolsó pillanatban keresnek megoldást a problémáikra, amikor már szó szerint ellepi őket a szemét. Miután egyre többet fizetnek a hulladékszállításért, amikor már a dolgozók energiája és türelme is túlságosan elfogyott… Amikor már pénzben is mérhető, hogy a hulladékra feleslegesen elpazarolt idő és munkaerő mennyivel csökkenti a vállalkozás eredményességét.

Ezek megelőzéséhez a kulcs természetesen az időben történő cselekvés. A professzionális hulladékkezelésre váltást lehet halogatni, ahogy lehet a tizenötödik csurig töltött kukát hatodszorra is arrébb tolni – csak nem feltétlenül éri meg. Sem rövid, sem hosszú távon.

Az ORWAK bálázógépek és hulladékprések azonnal, helyben oldják meg a problémákat – úgy, hogy közben pénzt termelnek a vállalkozásodnak, ráadásul többféle kedvező konstrukcióban is elérhetők. Ha eddig csak gondolkoztál a modern hulladékkezelés bevezetésén, akkor épp itt az idő, hogy cselekedj is!

Hálásan köszönjük, ha megosztod a cikket, vagy elküldöd valakinek, akinek hasznára lehet!

Send this to a friend